Hála a mágikus gombának, a Botrytis cinerea-nek! Tokaj kivételes érlelődést biztosít a boroknak. Alig két év kell a magyar tölgyből készült hordókban, s boraink kiteljesednek.
A botritiszt tartalmazó boraink akár hat évig is érlelődnek ezekben a hordókban. A tokaji borászatot alapvetően határozza meg két különleges adottság: a szőlők fantasztikus geológiai adottságai, és a tokaji pincék lágy, hűvös, jól kiegyensúlyozott atmoszférája, amelyek igen kedvezően hatnak a bor érlelődésére.

90% FURMINT, 10% HÁRSLEVELŰ – 0,50 literes palackokban

TOKAJI ASZÚ

Tokaj nagy itala. A bor tökéletes egyensúlyban van, illatában és ízében nagyon színes, de harmonikus. Ezzel a harmóniával és a botritisz egyedi, intenzív illatával előz meg Tokaj minden más édesbor-termelő vidéket. A puttony hagyományos mértékegység, azt mutatja, hogy milyen töménységben áztatták az aszúszemeket a 136 l-es hordóban, egy puttony 20-25 kg aszúszemnek felel meg.

TOKAJI ASZÚ

RÉGI ÉVJÁRATÚ TOKAJI ASZÚ

A 2000-es első szüretünk óta eltelt idő lehetővé teszi, hogy értékeljük a különböző évjáratú aszú borainkat, figyelemmel kísérjük aromájuk változását. A bor érlelődése több perióduson megy keresztül, minden évben meglepetést okozva. Évente más-más színek kerülnek előtérbe. 12 °C fokon kínáljuk, min. 1 dl töltve a sauvignon blanc és az ice wine típusú poharakba.

Tokaji Szamorodni doux

TOKAJI SZAMORODNI SZÁRAZ

A tökéletes aperitif. Évszázadokon keresztül Lengyelország és Észak-Európa arisztokratáinak kedvenc száraz bora volt. Készítésének ősi módszerét Samuel Tinon az utóbbi években fejtette meg: a borból élesztőhártya alatt érleli ki az összes cukrot. A száraz szamorodni egyesíti magában a botritizált szemek ízét, a tartást adó savakat, az ásványosságot, Tokaj legjavát.

TOKAJI SZAMORODNI SZÁRAZ

TOKAJI SZAMORODNI ÉDES

A Tokaji Szamorodni édes borba egyaránt kerül bele aszúsodott, töppedt és egészséges szőlőszem. A bor lengyel elnevezése: „ahogy termett” mutatja meg igazi természetét. Csodálatosan foglalja össze Tokaj jellemzőit: az elegáns édességet, a savat, a vulkáni talajt és az ásványosságot. Ez a bor a bevezetés a száraz szamorodni megértésébe, édes testvére lévén amannak.

Tokaji Szamorodni doux
Samuel Tinon Tokaj

  • TOKAJI SZAMORODNI SZÁRAZ – Hogyan fogyasszuk? Mogyorós aromák, szárított gyümölcsök, hasonlít a jurai borvidéken készülő vin jaune-hoz. Nagyon száraz íz, hatalmas frissesség és kissé kesernyés a végén. Nagyon hasonlít a spanyol Xérès vagy a francia vin jaune-hoz. Kínáljuk erdei gombákból készült fogásokhoz, fűszeres ételekhez, grillezett halakhoz, a Comté sajt is nagyon jól illik hozzá. Szervírozzuk 10 °C-on.
  • TOKAJI SZAMORODNI ÉDES – Hogyan fogyasszuk?Könnyű és nagyon jól kiegyensúlyozott bor, bonyolult és jellegzetes tokaji, sima, hosszantartó íz. Kínáljuk aszalt gyümölcsök, mazsola, mandula, dió mellé, vagy kéksajtos pirítóshoz. A fűszernövényekből a gyömbér ajánlható. Dinnye és libamáj is jól passzol. A desszertek közül a kicsit fanyar ízűek illenek ehhez a borhoz, citromos süteméneyk, sajttorta, almás pite. 10 °C fokra hűtve kínáljuk.
  • TOKAJI ASZÚ – Hogyan fogyasszuk? Az 5 puttonyos Aszú nagyon édes bor, nagyon különleges, nagyon egyedi. Különleges alkalmakra, különleges, gondosan válogatott ételekhez ajánljuk. Ha vacsorához vagy ebédhez választjuk, akkor az étkezés közepén kínáljuk. A következőket fogásokat ajánljuk Rouget mártás(déglacé Tokaji Aszú és méz), homár gombával és aszalt gyümölcsökkel. 12 °C fokra hűtve kínáljuk, sauvignon blanc és az ice wine típusú poharakban.
X

Pin It on Pinterest

X
Share This
Loading...