Egy szenvedélyes borásznak Tokaj földtani bonyolultsága nagyon izgalmas dolog, sokféle inspirációt ad. Ezek a száraz furmintok tökéletesen leképezik Tokaj különböző adottságú dűlőit. A borkészítés folyamata lehetővé teszi a borász számára, hogy elkapja és kifejezze borában azokat a sajátosságokat, amelyek e nagyon különleges adottságú dűlőket jellemzi. Ezek a borok alig-alig igényeltek beavatkozást, tisztán kifejezik és bizonyítják e vulkanikus szőlőültetvények különlegességét. Háromszáznyolcvankilenc különböző adottságú dűlőt regisztráltak, különböző neveken. Íme néhány ezekből.

100% FURMINT – 0,75 l PALACKOKBAN

Birtok furmintHAtári furmintBIRTOK

Tökéletes aperitif, tökéletes társ egy kis lazításhoz, karosszékben a szőlőhegyen, csodálva a gyönyörű tájat. A bor különböző, vulkanikus talajú dűlők furmint szőlőjéből készült.
(Tovább…)

 

 

SZENT TAMÁS

Remekbe szabott száraz fehér bor, a maga teljességében, franciás eleganciával, az aromák széles palettájával. Mád és környéke Tokaj egyik legnagyobb bortermelő közössége.
(Tovább…)

Szent Tamás furmint

KÁSÁS

Olaszliszka határában lévő egyedi adottságú dűlő új telepítésű tőkéiről korai szüretből származó furmint. Visszafogott az illat, kicsit citrusos, körtés ízvilággal

Kásás furmint

HATÁRI

Olaszliszka Határi dűlőjében mintegy 90 éve telepített tőkékről származó bor erejét a vulkanikus talaj adja. Zamatos, tiszta, nagyon szép savval és körtés ízvilággal.
(Tovább…)

HAtári furmint

MEGYER

Délre a gyönyörű látványt nyújtó Sárospatak tárul a szemünk elé a megyeri dűlőből. Egy szarvas választotta lakhelyéül a lenyűgözően vörös talajú szőlőt. Itt a Furmint északi változata terem.

Birtok furmint
 

Samuel Tinon Tokaj

  • A borok érlelődése: A magyar tölgyből készült hordókban gyorsan érlelődik a bor, tavasszal már palackozni is lehet.
  • Hogyan fogyasszuk? A botritisz mentes borok a szürettől számított két éven belül a legtökéletesebbek. 10–12 °C-on a legélvezetesebbek, az aromák összetettsége ezen a hőfokon érezhetők a leginkább.
  • Egy kis játék! Vajon a társaság tagjai felismerik-e a különbséget a különböző dűlőkből származó borok között? A kóstoláshoz halas (grillezett v. pácolt) borkorcsolyákat ajánlunk.
  • Előételekhez ajánljuk. A botritisz mentes borok jól illenek az előételekhez, különösen a kagylófélékből, grillezett halból, grillezett húsokból, gombából, kolbászból, füstölt halakból készültekhez. A sajtfélékből a kecskesajtot és a friss sajtot ajánljuk.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

X

Pin It on Pinterest

X
Share This
Loading...